LIVE!


Ei pesintää tällä hetkellä, stiimi ei ole päällä.

maanantai 2. heinäkuuta 2007

Molemmat poikaset lähtivät

Pöntön kaikki kaksi poikasta lähtivät tänään.



Ne olivat selvästi eri kokoisia, kuten videolta ja alla olevasta kuvasta näemme.


Isompi poikanen oli valmis lähtemään. Pienempi sen sijaan ei välttämättä ollut. Sen liikkuminen pöntössä oli selvästi sisartaan epävarmempaa ja voimattomampaa. Se pääsi kyllä pöntöstä ulos, mutta sen selviäminen tämän jälkeen on kyseenalaista. Ulkokameraa ei ollut lähtöä kuvaamassa, joten varmuutta toisen poikasen lentotaidosta emme saa.

Pesintä kuoriutumisen jälkeen ei sujunut normaalisti. Munia oli seitsemän, josta kuusi kuoriutui. Tässä vielä kuusi poikasta elossa.


Epätyypilliseen tapaan poikaset eivät rauhoittuneet edes emon ollessa pesässä. Ne tunkivat itsensä emon alta esiin ruokaa kerjäämään. Tässä yksi poikanen väsähtäneenä emon niskassa.

Vastakuoriutuneet poikaset eivät saaneet ruokaa juuri lainkaan. Emo tuli monta kertaa pesään ilman ruokaa ja asettui vain lämmittämään poikasia. Seuraavana päivänä, 15.6. elossa oli enää kaksi poikasta.

Kaksi poikasta kuoriutui 11.6. loput ilmeisesti seuraavana päivänä. Toinen kamera oli sillä hetkellä seuraamassa pöntön 3 lähtöä, joten kuvaa lopuista kuoriutumisista ei ole. Poikaset tulevat toimeen päivän tai kaksi ilman ruokaakin, joten on mahdollista, että ne eivät saaneet lainkaan ruokaa, elivät pari päivää ja nääntyivät nälkään.

Pesään jäi yksi muna kuoriutumatta. Ehkä se virheellisesti ylläpiti emon haudontavaistoa eikä se ymmärtänyt jättää munaa sikseen ja alkaa hautomisen sijaan ruokkimaan kuoriutunutta kuutta poikasta. Sen seurauksena neljä poikasta menehtyi ja jäljelle jäi vain kaksi vahvinta.

Tai sitten näillä emoilla ei pesintävaistot jostakin muusta syystä toimineet normaalisti.

Tämä lienee tämän kesän viimeinen pesintä Pönttökamerassa. Syyspesintöjä ei ole tähän mennessä koskaan ollut, mutta mistäs sitä koskaan tietää.

Palaamme asiaan taas viimeistään talvehtimisen alettua syksyllä tai alkutalvesta. Ellemme keksi jotakin muuta kivaa ennen sitä.

Joitakin tämän kesäisten pesintöjen päiväkirjamerkintöjä saatetaan vielä täydentää kuvilla ja videoilla. Esim. pöntön 3 kaikkien poikasten lähdöt yhdellä videolla tullaan julkaisemaan jossakin vaiheessa lähitulevaisuudessa.

Kiitos kaikille lukijoille, ja hyvää kesää, toivottaa Pönttökamera!